P2000 via de V3 dongle

De Engelse filosoof Edmund Burke schreef ooit: “The first and the simplest emotion which we discover in the human mind, is curiosity.”. Ofwel in het Nederlands; “De eerste en meest eenvoudige emotie die we ontdekken in de menselijke geest, is nieuwsgierigheid.”

En met een beetje nieuwsgierigheid is naar mijn mening niets mis. Ik begrijp de belangstelling voor het inzien van berichten van hulpdiensten daarom wel. Vele mensen zullen het met mij eens zijn dat je toch wel nieuwsgierig wordt waar die brandweerauto naartoe gaat als je een sirene hoort. Er zijn echter diverse manieren om de berichten van de hulpdiensten te kunnen meelezen.

In een ver verleden waren wij aanbieder van de Flexbox (of Blackbox) P2000 / Astrid ontvanger. Eerst met een seriële poort, maar de techniek haalde dit in met een USB uitvoering.

Hiervoor is nog enige tijd de standalone Officer geleverd.

Er is nog altijd best wat vraag naar deze apparaten. De P2000 pagers welke wij leveren zijn hierin voor veel mensen een uitkomst. 

Voor sommige mensen echter niet, zij lezen liever mee op computer of laptop.

Omdat enkele onderdelen van de Flexbox niet meer leverbaar zijn hebben wij in het verleden getracht een andere versie hiervan te maken, gebasseerd op de bekende R820T2 dongles

Dit project is een dusdanig vergevorderd stadium beland dat in principe alles werkend was. Software was geschreven en de ontvangst liep prima.
De reden dat het toch niet op onze website is beland zit hem in het feit dat de programma’s nét niet feilloos werkten.

Omdat het wel een leuk experiment is bieden wij de programma’s via deze pagina belangeloos aan. Leuk voor de hobbyist die zelf wil proberen een P2000 ontvanger te maken.

De benodigdheden:

  • Een R820T2 dongle. Zowel de blauwe als de zilverkleurige voldoen. De zilverkleurige is wel een stuk stabieler!
  • De op deze pagina aangeboden programma’s
  • Een antenne geschikt voor de frequenties van het P2000 signaal.

P2000 zit op 169,650 MHz. Een antenne is vrij eenvoudig zelf te maken; halve golf van 88cm lang of kwart golf van 44cm.

Toelichting op de software

Belangrijk is om de (V3) dongle geinstalleerd te hebben met de Zadig driver.

De RTL dongle is rechtstreeks aan te sturen met het programma FRM.

Dit programma is hier gebruikt om af te stemmen op een vaste frequentie. In de zip zitten meerdere bat bestanden waarmee FRM aangestuurd wordt om af te stemmen op de frequenties van resp. P2000, KPN Nat. net of Astrid (drie verschillende bat bestanden).

Wanneer je de code in deze bestanden bekijkt zal je zien dat het relatief eenvoudig is, ook een eventuele aanpassing naar andere frequenties.

Verder zit in de zip het programma PDW. Dit programma kan de ontvangen data decoderen naar leesbare tekst.

De link tussen deze twee programma’s wordt gelegd met virtual audio cable. Zie bijvoorbeeld: https://virtual-audio-cable.softonic.nl/ 

Download software

ASTRID-POCSAG.ZIP 5,37MB

Dit bericht is gepost in Nieuws. Bookmark de link.

Geef een reactie